Het lijkt er op dat er slechts beperkte mogelijkheden zijn met het energiemanagement.
Zo kan ik bijvoorbeeld maar één waarde ingeven voor “min. injectie” en niet per verbruiker.
Hierdoor lijkt het er op dat het niet mogelijk is om meerdere verbruikers, in functie van het injectievermogen, te schakelen en prioriteiten te geven aan de verbruikers.
Het volgende lukt bijvoorbeeld niet (of zie ik iets over het hoofd?):
Verbruiker 1 (hoogste prioriteit):
als injectie > 750W → schakel relais verbruiker 1 aan.
Als je werkt met de VMB7IN-module, dan klopt het inderdaad dat je slechts één alarm per kanaal kunt configureren. Een veelgebruikte oplossing hiervoor is om je injectiesignaal op meerdere kanalen binnen te nemen, zodat je meerdere alarmniveaus kunt creëren. In ons voorbeeld op de blog over energiemanagement met Velbus (zie hier) raden we dan ook aan om zowel de consumptie als injectie tweemaal in te lezen, zodat je een onderscheid kan maken tussen bijvoorbeeld een hoog en een laag alarmniveau.
Met de nieuwe VMB8IN-module zijn er meer mogelijkheden: hiermee kan je tot 32 alarmen instellen, onafhankelijk van de kanalen. Dit laat toe om bijvoorbeeld op één enkel kanaal voor injectie meerdere niveaus in te stellen zoals ‘zeer laag’, ‘laag’, ‘gemiddeld’, ‘hoog’, ‘zeer hoog’, enzovoort. Hierdoor kan je veel gerichter apparaten aansturen in functie van de actuele energiegegevens.
Daarnaast zijn we momenteel bezig met de laatste uitrol van de VMBxREL20-relaismodules. Deze nieuwe generatie relaismodules bevat logische functies (EN / OF / NIET) waarmee je veel flexibelere sturingen kan opzetten binnen de Velbus-installatie zelf. Deze ontwikkeling speelt net in op vragen zoals die van jou.
Wil je niet wachten op deze nieuwe modules of liever geen hardware vervangen, dan kan je ook via Home Assistant in combinatie met de Signum IoT-gateway geavanceerde logica bouwen met automatisaties. Let wel, voor kritieke functies (zoals sturingen die absoluut betrouwbaar moeten werken) raden we aan om deze in de Velbus-installatie zelf te houden. Home Assistant biedt veel flexibiliteit, maar als je daar experimenteert of aanpassingen doet, kan het systeem tijdelijk onstabiel worden.