Externe belknop

Beste,

We hebben een volledige Velbus installatie maar willen ook een klassieke 24V belknop aansluiten op Velbus.

Hoe kunnen we dit doen? Met welke module(s) exact?
We zijn al even aan het zoeken geweest, en vinden bv. de VMB7IN om externe sensoren aan te sluiten, maar dit is met potentiaal vrije contacten. Moeten we de bel 24V geven met een transfo maar ook aansluiten op een bepaalde module om een potentiaal vrij contact te krijgen wanneer de belknop wordt ingedrukt?

Wat we concreet willen doen:
De 24V belknop wordt ingedrukt
–> overdag: de chime geeft geluid
–> vanaf 22u tot 7u (bv.) wanneer de kinderen slapen: een bepaald lichtpunt licht op

Kan u me wegwijs maken hoe we dit exact kunnen doen met een klassieke 24V belknop of pakweg bv. met een Nest Hello (ook 24V gewoon dacht ik)

Alvast bedankt!

Dit kan op verschillende manieren. Een mogelijkheid is de volgende:

  • inderdaad 24V leveren aan de bel
  • Ă©Ă©n van beide geleiders (tussen transfo en bel) onderbreken door een VMB4RYNO of VMB1RYNO relais
  • de belknop op een VMB7IN aansluiten (of met buskabel tot aan de belknop gaan en daar een VMB8PBU aan de belknop zelf hangen)
  • de belknop ook parallel op een tweede ingang van de VMB7IN of VMB8PBU aansluiten
  • van drukknopkanaal 1 actie “herstartbare timer” naar bel maken
  • van drukknopkanaal 2 actie “herstartbare timer” naar licht maken
  • in config van drukknopmodule (VMB7IN of 8PBU) -> Programmastappen, drukknop 1 vergrendelen om 22u en ontgrendelen om 7u, en drukknop 2 vergrendelen om 7u en ontgrendelen om 22u

Resultaat: als je op de belknop drukt gaan beide drukknopkanalen ingedrukt worden. Overdag gaat kanaal 2 echter vergrendeld zijn en niets doen, dus enkel de bel wordt geactiveerd. 's Nachts is kanaal 1 vergrendeld en gaat de bel niets doen.

1 Like

Bedankt voor uw antwoord!

We hebben dit kunnen uittekenen voor een “standaard” bel en dit lijkt te werken.

Echter zouden we ditzelfde gedrag willen uitlokken met een “slimme” bel zoals de Nest Hello. Deze werken ietsje anders: met een extra connector zorgen ze er voor dat de belknop (de Hello zelf) constant onder stroom staat maar de bel(gong) niet. Wanneer iemand dan op de Hello drukt, geeft deze digitaal aan de connector dit door en zo wordt het circuit gesloten tussen bel(gong) en transfo om geluid te hebben.

Enig idee hoe we hierop de VMB7IN kunnen aansluiten zoals voorgesteld? We hebben dit even op papier proberen te zetten maar komen er niet uit, aangezien we potentiaalvrij input moeten hebben op de VMB7IN , maar uiteraard zet momenteel de Hello connector constante stroom op het circuit en kunnen we die module er dus niet tussen steken zonder dat ze stroom op komt…
Volgende schema lijkt ons wel sensors van 230V op te vangen via een extra relais ertussen (relais met 230V, of in ons ongeval 24V, input en potentiaalvrije output om zo potentiaalvrij door te lussen naar de VMB7IN?)

Kan u advies geven over hoe we dit eventueel kunnen aansluiten? Is het opgelost zoals in het schema van de VMB7IN met een extra relais er tussen? We vinden echter niet meteen zo’n relais met potentiaalvrij outputs ergens te koop, heeft u voorbeelden?

Alvast bedankt voor de info!

Met vriendelijke groeten,

Heb je een aansluitschema van de Nest Hello?

Gewoon bij elektrohandels zoeken of vragen naar contactor. Om een algemeen voorbeeld te geven, zie bv. hier: https://gigatek.be/nl/zoek?q=contactor
Of Gotron | Industriële Relais - Relais - Schakelen - COMPONENTEN | Elektronicaspecialist + Gotron | Voet voor industriële relais DIN Rail schroefaansluitingen | Elektronicaspecialist.

1 Like

Met die contactors kunnen we precies wel verder. Daar kunnen we de 24V mee opvangen en potentiaalvrij een signaal doorsturen, lijkt me.

Bedankt!