Hoe een VMBRSUSB koppelen met Raspberry PI (niet via usb)


#1

In mijn velbus installatie heb ik een VMBRSUSB module die gekoppeld kan worden via usb aan een raspberry PI 2. Op deze raspberry PI draait een openhab 2 die werkt met mijn velbus installatie.
Nu dat deze VMBRSUSB module in de verdeelkast zit en het dus moeilijk wordt om via de usb kabel een constante verbinding te voorzien met de raspberry pi zou ik graag een andere optie bekijken.
Ik heb gezien dat er ook schroeven aanwezig zijn op deze module om wrsch een seriële verbinding tot stand te brengen met geleiders en dan met een datakabel tot bij de raspberry pi te komen.
Hierbij stel ik me de vraag welke contacten gebruikt moeten worden om de connectie met de raspberry pi tot stand te brengen?
Welke module zou er eventueel nodig zijn om tussen de raspberry pi en de VMBRSUSB contacten te plaatsen of kunnen deze rechtstreeks gekoppeld worden met de raspberry PI?
Welke instellingen dienen gedaan te worden in de raspberry pi om via deze seriële poort te werken en toch nog de binding in openhab 2 te laten werken?

Alvast bedankt


#2

Beste

Het direct aansluiten van een Pi op de RS-232 poorten bovenaan de VMBRSUSB gaat niet zo eenvoudig, de pinnen RTS+ en DTR- verwachten een logisch level van respectievelijk +15V en -15V. Voor meer informatie omtrent RS-232 verwijs ik door naar https://en.wikipedia.org/wiki/RS-232

Een snellere oplossing zou zijn het zijwaarts monteren van de VMBRSUSB, of aankoop van de kleine VMB1USB.

Met vriendelijke groeten


#3

Als je de seriele poort van de PI wil gebruiken moet je op een paar dingen goed opletten:

  • de i/o van de PI is 3,3v, een seiele poort is +/-12v, maw een omzetter 3,3 naa serieel is nodig (vb max232 printje)
  • de seriele poort vd PI noemt /dev/ttyAMA0
  • als je de seriele poort vrij wil maken moet je zien dat deze zeker niet geconfigureerd staat als console out of error output (weet niet of dit tegenworodig standaard is.

Ik heb zelf om het simpel te houden een simpel kabeltje gebruikt met een haakse USB connector image
en dan de PI in de kast in een din rail behuizing (de 5v voeding ook dinrail). Zo zit alles netjes op z’n plaats.


#4

ok bedankt, dit kabeltje zou inderdaad handig zijn. Waar heb je zo’n kabeltje gevonden? Maar als je zo’n kabeltje plaatst kan je dan de kast nog gemakkelijk toe doen of zitten de usb poorten van uw raspberry pi ook naar buiten toe? Waar heb je de rail behuizing en de 5v voeding gekocht? Deze heb ik al op internet gevonden maar vroeg me af welke een redelijke kwaliteit hebben.

is zo’n printje om van usb naar rs232 over te gaan voldoende om de binding in openhab te laten werken met het velbus protocol? Ik heb trouwens ook din rail behuizingen gezien voor raspberry pi waar er plaats is voorzien voor eventuele extra modules.


#5

Beste,

bedankt voor de info.

wat bedoel je met zijwaarts monteren? een din rail component wordt toch altijd op dezelfde manier gemonteerd of vergis ik me?
Inderdaad met wat ik nu weet had ik miss wel die kleine vmb1usb gekocht maar ik vond het in eerste instantie handiger als alles in de kast zat en overzichtelijk was. Ik vind het wat veel kosten om dan twee modules te moeten kopen om velbus met een pc te kunnen verbinden.


#6

Kabeltje en voeding komen uit de bekende Chinese webshop, Din rail behuizing bij Kiwi.
De usb (en RJ45) aansluitingen zitten naar onder, i neen klassieke Vynckier Fix-o-rail 150 kan je een kleine uitsparing maken voor je kabeltje zodat het deksel er zonder problemen op gaat.

De verbinding met de VMBRSUSB is inderdaad alles wat je nodig hebt om de verbinding te maken met Openhab. Het wordt nog leuker als je gebruikt maakt van velserv (m’n eigen gateway :wink: ) dan kan je gelijktijdig ook nog gebruik maken van Velbuslink zonder vlieg en kunstwerk. Stuart (MDAR hier op het forum) heeft een handige handleiding geschreven die stap voor stap uitlegt hoe je dit moet installeren bij op je Openhab (standaard installatie), deze is te vinden hier. Als ik de kans heb zal ik een foto maken van een installatie.


#7

Daarmee bedoelde ik de module niet inklikken in de DIN-rail maar deze langs zijn zijkant bevestigen (dmv. spanbanden of dergelijke…) zodat je de USB kabel langs de zijkant kan verbinden.

Met vriendelijke groeten


#8

Is het ook mogelijk om ipv een max232 printje een printje met de ft232rl chip te nemen? zoals de volgende FT232RL FTDI USB To TTL Serial Converter Adapter Module.

Deze is normaal speciaal ontworpen voor arduino.
Heb je soms ook een schema over hoe je deze kan verbinden met de velbus VMBRSUSB?


#9

Dit kan je gebruiken, maar weer dezelfde opmerking: je moet de niveaus aanpassen aan het rs232 niveau. De uitgang van dit printje is weer 5 of 3,3v en dit moet omgezet worden naar de juiste niveaus. Dus eigenlijk is dit printje op het zelfde niveau als de directe uitgang van de PI. Zoals ik al eerder aanhaalde is via USB het simpelste en goedkoopste.
Indien je echt via RS232 wil werken ga iets zoals bv dit nodig hebben, maar dat maakt het allemaal wat complexer.


#10

idd, ok bedankt voor de info, ik zal kijken om te werken met de usb aansluiting.