Binnenkort start ik met de bekabeling van onze nieuwbouw. Ik had hier echter nog een paar praktische vraagjes:
Ik las dat het een goed idee is om de buskabel (die bvb van schakelaar naar schakelaar loopt) verder door te lussen tot in de zekeringkast. Ik ga ervan uit dat ik het laatste eind (van de laatste schakelaar terug naar de kast) hierbij nog niet aansluit? (kabel dient enkel voor als er ergens een breuk in de kabel zou komen)
De schakelaars (VMBEL* serie) hebben allen slechts één aansluitrail. Hoe lus ik best door naar de volgende schakelaar? Wago’s gebruiken? Of twee EIB kabels in de aansluitklemmen proberen bevestigen?
Ik had ook nog een vraag mbt de opstelling van het eendraadscherma. Zijn hier toevallig voorbeelden van?
Voorlopig denk ik het op volgende manier aan te pakken:
Thanks for your answer. English is fine, don’t worry
On the drawings, although they look interesting, it’s not what I’m looking for. Belgian law (AREI in dutch) requires me to create a ‘one wire diagram’, in a uniform way (as instructed in the AREI legislation).
So if someone has some examples, that would be interesting for me.
On the glass panels, I already bought all the needed ones. They are not V2.0, so any suggestions on how to best loop to the next one is welcome.
Hieronder een voorbeeld van een deel van mijn eendraadsschema. Het werd goedgekeurd, maar heb ook mijn twijfels bij de keurder en de diepgang waarmee hij ernaar keek.
Wat me wel opvalt in jou schema, is dat je geen aanduiding hebt van hoe je kabels lopen.
In de muur, in een buis, op de muur, …
Ook de kabels naar je verbruikers/schakelaars dienen voldoende beschreven te zijn.
Let erop dat bij mij al mijn punten in het huis rechtstreeks verbonden zijn met de kast.
Dat geeft mogelijks nog wel een ander beeld dan een “standaard” opstelling.
Ik gebruikte ook overal EIB kabel met vaste aders. Op zich werkte dit goed.
Het nadeel is toch vooral dat je sneller een gebroken ader hebt en met 4 aders in de kabel heb je geen spare.
@CrazyBird bedankt voor je bericht en het voorbeeld!
Inderdaad, de aanduiding hoe de kabels lopen moet ik er nog op aanbrengen.
Ik betwijfel of er nog een extra aanduiding nodig is verder naar de verbruiker, zal het nog is nakijken, in de voorbeelden op internet vind ik dat alleszins niet (en op het plan in mijn huidige woning -waar de elektriciteit ook is goedgekeurd- staat het ook niet). Maar soit, maakt momenteel weinig uit
@MDAR I did a search on some Belgian webshops for a suitable cable. I did not find any stranded cable though (I assume at least two of the four wires have to be twisted) UTP is still an option, but I think I’ll stick with the solid EIB wire.
(I think those were advised by Velbus in the old docs too)
Het gaat hem vooral over de info van de kabels die men niet kan zien en in je huis ergens “verstopt” zitten. Doordat bij mij telkens de verbruikers verbonden zijn met de kast, dien ik hiervoor deze info mee te geven.
In een “traditionele” installatie, is dit minder van toepassing omdat je dan van bijvoorbeeld het ene stopcontact naar het andere gaat op dezelfde manier.
Of verschillende verlichtingskringen met verschillende schakelaars.
Als ik ervanuit ga dat je domotica groepen in je kast zitten, verwacht ik ook wel dat je van daaruit met verschillende kabels (of preflexen ofzo) richting je verbruikers gaat.
Voor zover mijn therorie en interpretatie.
(indien het AREI teveel off-topic zou zijn, dan kunnen we dit ook gerust via PM’s doen. )