Timers

Hallo,

  1. Een drukknop laat een lamp branden met een timer van 5 minuten. Als die timer bv. aan minuut 4 zit en op dat moment wordt er op een andere drukknop gedrukt, die ook een timer laat lopen maar van 2 minuten, dan zou die lamp in totaal 6 minuten moeten branden. Maar de lamp gaat na 5 minuten uit.

  2. Maar als een drukknop een lamp laat branden met een timer van 5 minuten en die timer zit aan minuut 1 en op dat moment wordt er op een andere drukknop gedrukt, die ook een timer laat lopen maar van 2 minuten, dan zou die lamp gewoon 5 minuten moeten branden.

Hoe kan ik er voor zorgen dat in geval 1 de lamp 6 minuten gaat branden en in geval 2 de lamp 5 minuten zal branden.

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Beste

Voor geval 1 dien je een 0412. Herstartbare timer te gebruiken. Deze zorgt er voor dat de huidig lopende timer opnieuw start, maar met een andere tijdsduur.

Voor geval 2 dien je een 0407. Niet herstartbare timer te gebruiken. Deze zorgt er voor dat indien een timer reeds loopt, geen nieuwe timer start.

Hiervoor zou je dus 4 verschillende drukknoppen nodig hebben (2 voor elk geval), is dit wat je wilt?

Met vriendelijke groeten

Nee, het zijn twee aparte drukknoppen die elk hun timer hebben. Maar die wel dezelfde lamp doen branden. De ene timer is 5 minuten en de ander 2 minuten. Als de timer met 5 minuten aan het lopen is en op minuut 4 start de andere timer (2 min.) dan zou die lamp toch in totaal 6 minuten moeten branden? Maar die stopt na 5 minuten.
Start de timer van 5 minuten, en na 1 minuut start de timer met 2 minuten dan stopt de lamp met branden na de derde minuut.
Dus de timer die eerst afloopt doet de andere timer ook stoppen en dit mag eigenlijk niet.
Is dit op te lossen?

Groet.

Zoals mijn collega hierboven al aangaf, heeft alles te maken met het soort timer. Als je de uitleg bij timers 405, 407 en 408 eens goed naleest, kom je er waarschijnlijk wel uit.

Om specifiek op je vraag te antwoorden:
Als een herstartbare timer van 5 minuten loopt, en je start na 4 minuten een nieuwe timer van 2 minuten, dan wordt de eerste timer vergeten en telt alleen nog de tweede. Dus dat komt op totaal 6 minuten uit.
Loopt een niet-herstartbare timer van 5 minuten, en je probeert een andere timer te starten, dan gaat dit gewoon niet lukken (wordt genegeerd), en de eerste timer doet dus zijn 5 minuten uit.

De combinatie die jij wil, heeft twee soorten timers van 5 minuten nodig. In het eerste geval (totaal 6 min) moet die herstartbaar zijn, in het tweede geval (5 minuten totaal) niet-herstartbaar. Dus een standaard eenvoudige oplossing is er niet voor je probleem, aangezien dezelfde timer tegelijk herstartbaar en niet-herstartbaar zou moeten zijn.

Eigenlijk erg dat zoiets niet kan opgelost worden via Velbus.
Maar toch bedankt.

Je bent de eerste die om deze specifieke mogelijkheid vraagt :slight_smile:
Als je het echt opgelost wil krijgen exact zoals je beschrijft, moet het zeker doenbaar zijn via bv. OpenRemote, OpenHAB of aanverwante software die je op een servertje installeert en verbindt met de bus.

Het is inderdaad iets specifieks. Ik ga het oplossen door een tweede contact te gebruiken en dat parallel geschakeld zal worden. Er kunnen dan 2 timers gebruikt worden zonder dat ze elkaar beĂŻnvloeden.

Dag Okin, via een tussenstap met virtuele relais, is het wel op te lossen.
Drukknop 1 kan door een niet-herstartbare timer, “virtueel relais 1” 5 minuten aangetrokken laten.
Drukknop 2 kan op zijn beurt door een niet-herstartbare timer, “virtueel relais 2” 2 minuten aangetrokken laten.
Beide virtuele relais kunnen via een “moment (volgen)”-actie uw relais waar uw lamp aanhangt doen werken. De lamp zal bijgevolg branden als virtueel relais 1 OF virtueel relais 2 (of allebei) gesloten zijn. Daarmee kan u bekomen dat de lamp 6 minuten zal branden wanneer na 4 minuten drukknop 2 ingedrukt wordt, en tóch 5 minuten wanneer na 1 minuut drukknop 2 ingedrukt wordt.

Dag Velbus419,

Dat is het !!!
Bedankt voor de oplossing.

Beste,

Misschien de eerste die er om vraagt op het forum :wink:
Maar ik durf te wedden dat het zeker niet de eerste is die zulke dingen wil implementeren.

Ikzelf ben ook van plan om een PLC gestuurde home automation te installeren. Echter heb ik nog geen beslissing genomen met welk systeem. Velbus heeft heel lang bovenaan mijn lijstje gestaan. Maar net omwille van zulke ‘vraagstukken’ als de OP omschrijft, is Velbus compleet afgevallen.
Velbus is wat zulke zaken betreft véél te beperkt.

Zulke zaken zouden zeer eenvoudig moeten kunnen opgelost worden, zelfs met een ‘beperkt’ systeem als Velbus zonder gebruik te moeten maken van de server, OpenRemote of andere consoorten.

Virtuele relais zouden een oplossing kunnen zijn, maar dat wordt zeer snel zeer omslachtig + bovendien moet je (ik) voor sommige dingen al een aparte relaismodule gaan kopen om voldoende virtuele relais te hebben om dingen ‘op te lossen’. . . Een (goedkope) module met enkel en alleen een heel pak virtuele relais zou hier handig in zijn. Nog handiger zou het zijn als boolean operatoren gewoon standaard out-of-the-box kunnen ondersteund worden. Ik denk dat Velbus dan een hĂ©Ă©l wat sterkere positie kan innemen in de (home)automation markt (zeker gezien de spotgoedkope en open-source alternatieven die van dit alles geen last hebben).

:wink:

Dag CookieRevised,
ik zou eigenlijk niet zeggen dat Velbus beperkt is, maar iedereen mag daar zijn eigen mening over hebben natuurlijk. Niet alleen zitten in de standaard acties en configuratie-instellingen al heel wat mogelijkheden ingebakken in 1 klik (1-knops rolluikbesturing, diverse dimmerfuncties met kort en lang drukken, verschillende soorten timers, sferen, dubbele werking en multiknopswerking, macro wizard, e.d.), bovendien heb je drie niveau’s van acties (gewoon, onderdrukken en forceren) die die het mogelijk maken om de overgrote meerderheid van de gewenste functionaliteiten zeer eenvoudig rond te krijgen. Moet het dan nog ingewikkelder worden, dan kan je inderdaad virtuele relais gebruiken, wat op zich een eenvoudige en krachtige manier is om complexe zaken op te lossen, maar je moet het natuurlijk even in de vingers krijgen.
Wat de prijs betreft van extra virtuele relais valt dit toch ook best mee. Elke 4-kanaals relaismodule heeft sowieso al een virtueel kanaal op overschot, en heb je er nog nodig, dan kan je met VMB1RYNOS-modules telkens 5 relaiskanalen (1 gewoon en 4 virtuele) erbij krigen voor de zeer schappelijke prijs van €43 incl. BTW, en met 5 relaiskanalen kan je al heel wat doen.

Voor de overgrote meerderheid van de wensen van de overgrote meerderheid van de Velbus gebruikers en installateurs is dit een zeer gebruiksvriendelijke en snelle manier van programmeren, zowel voor zelfbouwers als professionele installateurs, en we krijgen steevast zeer positieve feedback net over hoe gebruiksvriendelijk dit wel is.

We weten natuurlijk ook wel dat in bepaalde gevallen een meer “code”-achtige oplossing gewenst kan zijn, en in uitzonderlijke gevallen noodzakelijk, en dit is trouwens 1 van de zaken die in onze VMBSIG Signum server zullen geïmplementeerd worden in de toekomst (op basis van een Nodered achtige omgeving). Dus we begrijpen je bekommernis volledig en delen die ook gedeeltelijk, maar willen toch wat nuanceren en ook de vele voordelen van Velbus, juist wat gemak van programmatie en configuratie betreft, niet vergeten.

Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen, wat je ongetwijfeld zal kunnen beamen. Bedankt voor je reactie en we hopen dat je het systeem vindt dat voldoet aan je verwachtingen, of het nu Velbus of een ander is. Mocht je verder nog specifieke vragen hebben, dan kan je ze altijd stellen via dit forum en dan zoeken we de best mogelijke oplossing. We blijven Velbus trouwens ook steeds verder ontwikkelen, dus wat nu nog niet kan, kan altijd komen. Je concrete suggesties zijn dan ook altijd welkom, ofwel hier op het forum, ofwel via info@velbus.eu.

1 Like