Velbus, slimme meter, zonnepanelen en batterijen

Ik heb Velbus en Zonnepanelen.
Ik heb twee zekeringkasten in verschillende delen van het huis.
Op één zekeringkast is de slimme meter aangesloten.
Op de andere zekeringkast staat de omvormer van de zonnepanelen.
Tussen beide kasten ligt geen datakabel.
Tussen beide kasten ligt er wél een EIB kabel waar Velbus op zit.

Als ik een batterij wil installeren om mijn zelfverbruik te verbeteren gaan installateurs extra stroommeters plaatsen bij de ene zekeringkast en willen ze een dataverbinding naar de omvormer of de batterijlader bij de andere zekeringkast.

Ik begrijp dat hiermee standaard kits gebruikt kunnen worden. Maar het blijft wel zo dat:

  1. De slimme meter al meet wat terug naar het net gaat en dit beschikbaar is op P1/S1 poorten.
  2. Velbus een soort datalink is

Nu de vragen:

  1. Zit er iets in de plannen om Velbus direct gebruik te laten maken van wat op P1 / S1 van een slimme meter beschikbaar is?
  2. Kan ik Velbus gebruiken om bij stroomoverschot toestellen zoals een wasmachine, een droogkast, een batterijlader aan te sturen en dan bv. te laten starten?
  3. Is het nu of in de toekomst mogelijk om de EIB kabel waar Velbus (CANbus) op loopt tegelijk te gebruiken voor data overdracht?

Hallo,

Het is nogal lastig om juist te antwoorden, maar ik zal een poging doen.

De poorten van de slimme meter kan je zelf uitlezen. Of Velbus daar specifiek een module voor zal ontwikkelen zal je hen zelf moeten vragen.
Maar je kan dit nu al uitlezen en koppelen aan OpenHAB of een ander domotica systeem.

En ivm het schakelen van toestellen als je stroom teveel hebt, dat is niet eenvoudig. Ja, je kan een stopcontact schakelen maar je wasmachine/droogkast/… zal het niet leuk vinden om zomaar in en terug uit geschakeld worden.

Mij lijkt de toekomst eerder te liggen dat alle toestellen gaan ‘babbelen’ met elkaar via een standard, liefst draadloos protocol. Zo kan je wasmachine bij genoeg stroom het water opwarmen en het opwarmen ‘on hold’ zetten als er een wolk voorbij komt.
Zet er nog een batterij naast en je snapt dat het wat ingewikkelder wordt dan zomaar een stopcontact schakelen.
Je hebt dan ‘echte’ intelligentie nodig en verbruikers (en eventueel) een batterij die je kan sturen en niet zomaar uit en terug inschakelen.

Dit gaat dus verder dan wat Velbus ooit kan/zal kunnen bieden.

Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat je met een aantal eenvoudige ingrepen zelf al iets kan sturen.
Maar dan zou ik dat niet via Velbus doen maar via een domotica platform. Dan heb je veel meer mogelijkheden.

En je EIB kabel delen zal niet lukken. Deze is volledig ‘ingepalmd’ door Velbus.

Stef

Dank je wel, Stef,

Je hebt Velbus geklopt in snelheid om te antwoorden. Proficiat :slight_smile:.

Ik ben het eens met alles wat je schreef. Ik wil ook graag horen van Velbus zelf wat eventuele plannen zijn.Om te zien hoe ver ik met Velbus kan springen.

Ik stel de vraag via het forum zodat anderen ook van het antwoord zouden kunnen genieten.

Ik ben een voorstander van eenvoud. Geen dertig systemen in mijn huis. Ik verwacht dat Velbus zal reageren met Signum en/of IFTTT plannen. En me misschien ook compleet gaan verrassen.

De EIB kabel is inderdaad helemaal voor Velbus gebruikt. Ik kan twee manieren bedenken om de kabel te delen.

  1. Velbus voorziet een eigen data interface. Zeg nooit “Nooit”, daarom stel ik de vraag. Van een negatief antwoord zal ik evenwel niet schrikken of er enorm door teleurgesteld zijn.
  2. De kabel “hacken” met modulatie, in de geest van VDSL of Powerline.

Ik héb echter al een powerline werkend, een Devolo Magic. Die kan mijn data transfert probleem dus ook helpen oplossen. Wellicht is dat een betere oplossing dan de EIB kabel “hacken”.

Maar ja, ik blijf nieuwsgierig, aard van het beestje. My mission in life: push the envelope. En ik voel me vooral ook dom dat ik de installateur van de tweede kast niet toegelaten heb een paar UTPtjes te trekken tussen de kasten.

Nogmaals bedankt om mee te helpen denken.

Stef, kan je een hint geven hoe de poorten van een slimme meter te koppelen met OH3 ?

Met het uitlezen van een digitale meter heb ik geen ervaring omdat ik er nog geen heb :slight_smile:

Je kan eens kijken op https://www.zonstraal.be/forum/ en zoeken op uitlezen digitale meter.
En specifiek voor openhab: https://www.openhab.org/addons/bindings/dsmr/

Wil je echt lui zijn: https://www.homewizard.nl/shop/energy/homewizard-wi-fi-p1-meter
En ik dacht dat die een API had zodat je die data in een domotica platform kan inlezen, maar ik vind die info zo direct niet terug.

In theorie gebruikt Velbus een CAN bus.
Als je dus 2 CAN compatibele devices hebt (PI met juiste hardware), zou je die over dezelfde bus kunnen laten babbelen als Velbus.
Je moet alleen zien dat je niet per ongeluk Velbus messages verstuurt en ontvangt. Dus zeker niet-gebruikte adressen gebruiken!

Stef

1 Like

Fluvius digitale meter P1-poort is uit te lezen via de OH-DSMR binding. Zie instellingen hieronder. Wel een P1/USB kabeltje nodig.
Zelf gebruik ik OH3 nu voor de integratie van o.a. digitale meter, zonnepanelen, velbus, fritzbox, zwave, modbus, velux ramen.
Stef, voor de vebus gebruik ik nu de OH3 velbus binding ipv Uw verlserver interface, welke ik gebruikte voor OH2.

@fransC van mij moet je ‘mijn’ velserver niet gebruiken hoor, integendeel, minder klachten die ik moet beantwoorden :wink:
Maar toen in de goeie ouwe tijd was er nog geen officiële OH binding en was het een leuk hobby projectje :slight_smile:

Stef

1 Like

Voor het inlezen van de slimme meter zijn er verschillende oplossingen. De P1 poort kan simpelweg met een RS232 omzetter ingelezen worden (kabeltje kan bv besteld worden bij de Chinese groothandel in allerlei, zoeken op slimme meter kabel P1, zo’n 8€).
In jouw geval zou ik voor een andere oplossing gaan bv. de meter verbinden dmv een ESP8266 en dan draadloos een virtuele seriele poort maken met bv esp-link. Schema’tjes hoe je de esp aansluit op je meter zijn er in overvloed te vinden. Er zijn ook verschillende projecten te vinden waarin ze bv de P1 interface omzetten naar MQTT of zoals bij domoticz de esp-p1 interface rechtstreeks kunnen benaderen, dit kan in openhab (voorlopig) nog niet.
Via bv. openhab kan je dan verder gaan naar homelink (om er maar 1 te noemen), dit is compatibel met bosch-neff-siemens om dan je toestellen aan te sturen (ikzelf bezit enkel maar ovens met wifi controle dus een beetje onnuttig om daar m’n “zonne” energie in te steken, ik kan niet pizza’s blijven bakken).
Persoonlijk ben ik nu aan het bekijken om m’n warmtepomp te sturen bij overschot aan energie. Bij Vaillant zit een voorrangscontact dat er voor zorgt dat de boiler een extra lading krijgt of m’n buffervat opwarmt. Het buffervat verhaal is dan weer niet geldig in de zomer gezien dit dan gebruikt wordt voor mijn koeling. Als extra wil ik een weerstand steken in m’n boiler om deze het overschot te laten opwerken en de boiler te stoken naar bv. 95graden (zonneboiler was beter geweest, maar telde te weinig mee in het EPB verhaal).
Verder staat er nog een kleinere accu op het programma om enkel mijn domotica te voeden en te laden dmv overschot. Alles bij elkaar dit het verbruik van de domo installatie toch al snel naar een kleine 90w (met alle toeters en bellen wel te verstaan).
Ik hoop dat ik je zo op wat ideeën gebracht heb :slight_smile:

Dit is een vraag voor VEL345.
Velbus is een CANbus. Veel thuisbatterijen en omvormers babbelen ook CANbus. Is het dan veilig om de EIB kabel voor de VELBUS te delen met CANbus communicatie van die apparaten?

CANbus is een protocol… de physical layer is niet noodzakelijk dezelfde, dus ik wil zeker niet comm modules roosteren… vandaar de vraag.

Ondertussen heb ik geleerd dat er stroommeters zijn die je op het ethernet netwerk kan prikken, dus mijn probleem is al opgelost. Ik heb een switch in de meterkast en een PLC op de switch (hier is PLC = PowerLine). Dus gewoon bij de omvormer een PLC ontvanger zetten en klaar is Cees. Een kabel is natuurlijk betrouwbaarder. Dus mijn vraag voor dubbel gebruik van de EIB kabel blijft overeind.

Het is nog ingewikkelder en frustrerender geworden… ik heb nu een EV gekocht en wil die enkel op zonnestroom laden. Daar gaan we weer met de aparte metertjes die bijgezet moeten worden, straks zit mijn meterkast er vol mee. Ipv de slimme meter te gebruiken. Zelfs onze eigen Smappee wil er niet aan en wil de kast vol stoppen met eigen metertjes…wat een onzin allemaal.

Nu mijn nieuwe vraag: de makkelijke oplossing is de lader van de auto gewoon op een geschakeld stopcontact zetten. Peugeot vertelt mij dat de auto daar tegen kan, maar de in-kabel-doos (de lader) wel eens vroegtijdig zou kunnen sterven.

Dé oplossing is natuurlijk de PWM van de pilot sturen met… Velbus :slight_smile: en daar gaan we weer… iedereen heeft zijn eigen oplossing, je moet weer je huis vol kabels en bijkomende toestellen plaatsen. Iemand deze al gekraakt?

Voorlopig zie ik de beste integratie bij SMA of Fronius. Dan moet ik de Omnik vervangen. Gaat ook natuurlijk.

Heeft iemand al eens gewerkt met een open EVSE lader met emonPI? Dat lijkt precies te doen waar ik naar zoek. Alleen niet de connectie met de P1 poort. Maar de emonPI is gebaseerd op een Arduino kit, dus je zou kunnen de python code van “Jensd” er in zetten. Data lezen van de P1 poort op de Belgische digitale elektriciteitsmeter | Jensd's I/O buffer

Voor Velbus ligt hier toch een mooie mogelijkheid om de P1 poort te lezen met de Signum en MQTT te gebruiken via wifi om een OpenEVSE aan te sturen. Dit heeft een flink voordeel t.o.v. bv Smappee dat proprietary is, zijn eigen CTs en kabels nodig heeft, niet eens kan werken met wifi en je aan een cloud abo vast zet. Onaantrekkelijk.

Ik ben er uit denk ik. Ik heb ook al jaren een Synology NAS. Daar ga ik Home Assistant of zo met MQTT op draaien.

Op Github vind je van alles. Bv. GitHub - jbouwh/omnikdatalogger: Datalogger for Omnik solar power inverters with DSMR integration and output to Home Assistant, PVOUTPUT, InfluxDB and MQTT

Het is dan niet kant-en-klaar. Het wordt hobbyen. De P1 poort kan worden uitgelezen als MQTT client. De Omniksol kan ook zo uitgelezen worden. En voor de OpenEVSE kan je laadstroom bepalen met MQTT.

Als ik dan toch bezig ben met hobbyen kan ik batterijen met batterijlader ook zelf maken en zo koppelen… maar dan eerst met pensioen gaan zodat ik tijd heb om dat allemaal te doen :smile: